Čína je preslávená tradičnými jedlami s veľmi zvláštnym zložením. Pri konzumácii tradičnej polievky v čínskej provincii Guangdong však zaručene dostanete strach. Základ tohto bizarného a desivého pokrmu totiž tvorí mäso z vodného hada a celý škorpión.
Hmyz sa stal súčasťou tradičnej čínskej kuchyne už dávno predtým, než západný svet uznal jeho výživovú hodnotu. Taký škorpión ako súčasť jedálnička je už ale iný level a ani v Číne sa neradí k bežnému mainstreamu.
Na severe Číny sa napríklad stretnete s grilovanými škorpiónmi napichanými na špízy, ktoré sú na trhoch dostať ako pouličné jedlo. To v provincii Guangdong na juhovýchode Číny zo škorpiónov varí priamo polievku.
V polievke zvanej Xiezi Tang sa konkrétne nachádzajú kúsky bravčového a hadieho mäsa a zmes korenia. Jej hlavnou zložkou je celý škorpión. Napriek toxickému jedu, ktorý škorpión obsahuje, je tento pokrm považovaný za detoxikačnú záležitosť.
Číňania veria tomu, že polievka z hadieho mäsa a škorpióna priaznivo pôsobí na ľudské zdravie. Vyzdvihujú ju s ohľadom na to, že údajne liečia artritídu, udržuje zdravú pokožku, zlepšuje krvný obeh a znižuje vysoký krvný tlak.
Polievka z hadieho mäsa a škorpióna patrí k tradičným jedlám čínskej provincie Guangdong, napriek tomu ju nenájdete na všetkých jedálnych lístkoch miestnych reštaurácií. Tento pokrm totiž dokáže pripraviť iba skúsený kuchár, ktorý vie, ako pred varením zo škorpióna odstrániť jed, aby následne nedošlo k otrave hostí.
Následne sa kúsky mäsa z vodného hada a bravčového mäsa dusia vo vode spolu s celým škorpiónom, cesnakom, zázvorom, zeleninou a korením zhruba tri hodiny. Po uplynutí tejto doby je už polievka vhodná na servírovanie. Technicky vzaté, škorpión už nie je určený na konzumáciu, pretože sa všetky jeho údajné liečivé látky uvoľnili do polievky. Ako uviedol majiteľ jednej z čínskych reštaurácií pre portál Radiu China, väčšina ľudí sa napriek tomu pokúša škorpióna zjesť.